top of page

 

Cumhur Gökova

İlk Büyük Sahra'yı geçen
İlk Kuzey Kutbu'na giden ( Spitsbergen )
İlk 2 Kez  Dünya turu yapan Türk.
1970-1976 yılları arasında ilk  Dünya gezisini  yapmış, 20 yaşında Atlantik Okyanusu'nu geçmiştir. Yelken ile Dünya turu yapan ikinci Türk unvanını taşır (Birincisi Sadun Boro). Çok sayıda yelken eğitmeni yetiştirmiş olması nedeniyle Türk yelkenciliğinde "Hocaların Hocası" olarak anılır.
Türkiye'de ilk Kadınlar Yelken Takımını kurmuş, ARC 2005 yelken yarışında 315 tekneye karşı mücadele vermiş ve Türkiye'ye ikincilik getirmiş, Türkiye Olimpiyat Komitesi tarafından ödüllendirilmiştir.
 
Kafkas kökenli bir ailenin çocuğu olan Cumhur Gökova 15-07-1950 'de Sakarya'da doğdu. Çocukluğunda okuduğu denizle ilgili macera kitapları, onda Dünya seyahati yapma arzusunu çok küçük yaşta uyandırmıştı. Köy Enstitüsü mezunu bir öğretmen olan babası İhsan Gökova'nın desteği ile Dünya seyahatine hazırlandı
Yaşını büyütüp askerliğini yaptıktan sonra hazırlıklar için İsviçre'ye gitti. İsviçre'deki öğrenciliği sırasında Zürih Gölü'nde yelkenciliğe başladı. Yelken Okulu’nda aldığı eğitimden sonra Dünya yı dolaşmanın en emniyetli ve konforlu yolunun yelken ile gezmek olduğuna karar vermişti. Bir İtalyan arkadaşı ile beraber Dünya turuna çıkan Gökova, 1970-1972 yılları arasında karadan Avrupa turu yaptı. Daha sonra denizden Avrupa kıyılarını dolaştı, kuzey kutbuna kadar çıktı. Büyük Sahra'yı geçtikten sonra denizden Dünya turuna başladı. Seyahati 1976 yılında son buldu.
Kanada, İngiltere ve Amerika da denizcilik ile ilgili okullara gitti ve yurtdışında Kanada'yı temsilen okul açma imkânı veren seminerlere katıldı. Yurtdışında Kanada'yı temsilen okul açabilen yedi kişiden birisi oldu. "Kanada Yelken Akademisi" adı ile Marmaris'te ilk okulunu açtı. Bunu Royal Yacting Association'a bağlı RYA okulu, Internatioanal Yachtmaster Traning 'e bağlı (IYT) okulu ve Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı "Özel Gökova Denizcilik Okulu" takip etti. Okulunda yetiştirdiği denizcilere, Dünya turuna çıkma yetkinliği kazandırdığı gibi profesyonel Türk kaptanları da yetiştirdi. Şubat 2023 te mezun ettiği kaptansayısı 18.019 a ulaştı.
Bir dönem Marmaris Uluslararası Yelken Klubünün komodorluğunu yaparken, Marmaris Uluslararası Yarışı'nın Dünyanın 7. büyük yarışı olmasında katkılarda bulundu. Türkiye nin en uzun yarışı olan 480 millik Marmaris-İsrail yarışlarını Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın destekleri ile gerçekleştirdi.
İlk evliliğini kendisi gibi Çerkes olan Güler Taşyar ile yaptı. 25 sene süren bu evlilikten Atilla ve Tolga adında adında iki oğlu oldu. Eşi ve oğlu Atilla ile bütün Kuzey Amerika'yı, Güney Avrupa'yı karadan gezdi. Her iki oğlu da birer yelken eğitmeni olarak yetişti.
1 Ağustos 2008 tarihinde kendisinden 28 yaş küçük ve kendisi gibi Çerkes olan Maisa ile evlendi. 10 Ekim 2010 tarihinde Maisa ile "GÖKOVA" adındaki teknesini alarak ikinci Dünya turuna çıktı. Marmaris te başlayan seyahati 10 Nisan 2012 tarihinde yine Marmaris te son buldu.
2018 yılında küçük oğlu Muhammed Gökova, St Petersburg'de gerçekleşen avrup optimist şampiyonasında kendi gurubunda 2. oldu.
2022 yılında ise büyük oğulları Tolga ve Atilla Gökova Duo sınıfında, 13 gün 15 saatlik süreleriyle Türkiye Turu Rekoru'nun sahibi oldular. Bu rekor daha önce yapılan 16 günlük süreyi egale ederek, yeni parkur rekoru olarak kayıtlara geçti.
Şu anda Cumhur Gökova Marmariste en sevdiği iş olan Kaptan eğitmenliğine devam etmektedir.
bottom of page